Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-09@03:43:36 GMT

آداب آموزش قرآن در مکتب‌خانه‌های قدیمی بهبهان

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۰۱۱۴۶

آداب آموزش قرآن در مکتب‌خانه‌های قدیمی بهبهان

در گذشته آموزش قرآن در مکتب‌خانه‌‌ها انجام می‌شد و خانواده‌ها فرزندان خود را به مکتب و معلم می‌سپردند و او در کنار سایر کودکان طی مراحل خاصی قرائت قرآن را فرا‌می‎گرفت. یکی از بخش‌های خواندنی تاریخ هر شهری، آداب و رسوم مردمان آن در حوزه آیین‌ها و جلسات مذهبی آنها است. خیرالله محمدیان، پژوهشگر فرهنگ عامیانه شهرستان بهبهان در متن پیش‌رو تصویر جالبی از آداب تعلیم و تربیت قدیم بهبهان و بردن اطفال برای قرآن‌آموزی را برای خوانندگان ترسیم کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گفت‌وگو، او درباره رسم مردم بهبهان در فرستادن فرزندان خود به مکتب، جشن پایان درس قرآن، مکتب‌خانه‌های قدیمی و جلسات قرائت قرآن شهر و پیشکسوتان این جلسات سخن گفت. 

خیرالله محمدیان، نویسنده کتاب آیین‌ها و سوگواری‌های مذهبی در دارالمؤمنین بهبهان، در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان، درباره آداب و رسوم آموزش قرآن در مکتبخانه‌های قدیمی بهبهان گفت: برای به مکتب بردن طفل به کمک تقویم‌هایی که ستون وسط آن، احکام روزهای ماه را شرح می‌داد، روز مناسبی که ساعت آن سعد بود، تعیین می‌شد. در اولین روز که طفل را به مکتب می‌بردند، معلم بر بالای یک صفحه‌ کاغذ جمله‌ «بسم‌الله الرحمن الرحیم» و در روزهای بعد به تدریج حروف الفبا را برایش می‌نوشت و تلفظ حروف و حرکات فتحه، کسره و ضمه را به او یاد می‌داد. پس از آموختن حروف و حرکات درس قرآن شروع می‌شد. مدت زمانی که طفل موفق می‌شد دروس قرآن را به پایان ببرد، به استعداد یادگیری او بستگی داشت.

ختم قرآن و مکتب‌خانه‌های قدیمی بهبهان
هرگاه یکی از محصلان مکتب‌خانه دروس قرآن را تمام می‌کرد، به مناسبت موفقیت او جشن می‌گرفتند که به آن «جشن ختم‌القرآن» می‌گفتند. این جشن با شور و شوق سایر محصلان همراه بود. معلم آخرین قسمت از درس قرآن را در روز شنبه به طفل یاد می‌داد. روز قبل از آن، موضوع را به آگاهی پدر طفل می‌رساندند تا او وسایل جشن فردا را که به مناسبت موفقیت فرزندش در مکتب‌خانه برپا می‎شد، آماده سازد.

پدر طفل یک مجمعه(یا سینی بزرگ) محتوی کله‌قندهای کاغذ آبی و مقداری پول نقره(که مزد معلم بود) و یک مجمعه محتوی شیرینی و چند گلابدان و عودسوز که در آن برای دفع زخم چشم عود و کندر می‌سوخت و نیز یک مجمعه محتوی میوه‌ فصل تهیه می‌کرد.

روز شنبه که معلم آخرین درس قرآن را به طفل یاد می‌داد، او را به همراه «سرخلیفه» (دانش‌آموزی که از لحاظ درسی و اداره کردن نظم مکتب بر تمام محصلان برتری داشت) و چند نفر از محصلان نزد پدر طفل به خانه‌اش می‌فرستاد. در روز جشن ختم‌القرآن، از مکتب تا منزل طفل و بالعکس، سر خلیفه اشعار مرسوم به «صلوات‌نامه» را می‌خواند و محصلان همراه او با گفتن صلوات بر محمد او را پاسخ می‌گفتند. اشعار صلوات‌نامه از این قرار بود:

صلوات اگر بگویی، یابی هر آن چه جویی

گر تو زخیل اویی، هرگز جز این نگویی

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

موسی که زد عصا را، بر فرق سنگ خارا

می‌خواند این دعا را جاری نمود ماء را

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

شاه ولایت آمد، شیر هدایت آمد

بحر عنایت آمد، این در روایت آمد:

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

هر گل که در جهان است، رنگ رخش از آن است

این داستان عیان است، مستغنی از بیان است

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

آمد ز حق خطابت، بردند جای خوابت

جبریل شد به پایت، زد بوسه بر رکابت

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

باز آمدی ز محراب، با نور حلّه و تاج

عالم به توست محتاج، داده شهان تو را باج

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

ما مصطفی ندیدیم، نام خوشش شنیدیم

مهرش به جان خریدیم، این ذکر برگزیدیم

صلّ علی محمد صلوات بر محمد(ص)

جشن ختم‌القرآن
چون به خانه‌ طفلی که قرآن را ختم کرده وارد می‌شدند، به همراه پدر طفل و مجمعه‌هایی که از قبل تهیه شده بود، با خواندن اشعار صلوات‌نامه به مکتب‌خانه بازمی‌گشتند. پدر طفل نزد معلم می‌نشست و مجمعه‌ها را هم جلو معلم می‌گذاشتند. در این موقع پدر طفل از معلم خواهش می‌کرد که محصلان را مرخص کرده و مکتب را تعطیل کند. معلم هم بچه‌ها را یکی یکی صدا می‌کرد و به هر یک از آن‌ها مقداری شیرینی و آب‌نبات می‌داد و آن‌ها را مرخص می‌کرد.

آن روز به مناسبت جشن ختم‌القرآن مکتب تعطیل می‌شد. بعد از ختم قرآن خواندن کتاب‌های فارسی و نیز به تدریج نوشتن انشاء و سیاق و ترسّل را به محصل یاد می‌دادند. 

اسامی بعضی از مکتب‌خانه‌های قدیمی بهبهان و معلمان آن‌ها که تا قبل از تأسیس مدارس دولتی در بهبهان(سال 1302 هجری شمسی) دایر بودند شامل؛ مکتب مرحوم ملاعوض معتمد در مسجد جامع، مکتب مرحوم سیدحمدالله علوی در مسجد حاج غلام‌علی در محله سادات، مکتب مرحوم آخوند ملاحسین در مسجد میربختیار، مکتب مرحوم حاج شیخ عبدالرسول در مسجد محسنی‌ها، مکتب مرحوم آخوند ملاحسین در مسجد درویش‌ها، مکتب مرحوم شیخ عبدالمحمد در مسجد سلطان محراب، مکتب مرحوم سید اسماعیل حسنی‌الحسینی در مسجد قاید عبدالرضا، مکتب مرحوم میرزا ابوالقاسم تولایی در مسجد ملا محمدکاظم، مکتب مرحوم آقا شیخ نجف مدرس در مسجد گودبقال، مکتب مرحوم سید اصغر در مسجد ملایان، مکتب مرحوم آخوند ملارفیع در مسجد بدیعا، مکتب مرحوم حاج مراد اکرمی در مسجد باقرخان و بعداً در مسجد معمارها، مکتب مرحوم حاج قنبر خادم‌الحسینی در مسجد کربلایی امانی، مکتب مرحوم شیخ محمد ابراهیم در مسجد گچ‌پزان(محل کاروان‌سرا)، مکتب مرحوم کربلایی فضل‌علی در محل عصارخانه و مکتب مرحوم ملارضا گوهری در مسجد فقرا(صاحب‌الزمان کنونی) هستند.

کامله بوعذار خبرنگار ایکنا خوزستان 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خوزستان فعالیت های قرآنی بهبهان آموزش قرآن قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۰۱۱۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه ۶ عنوان کتاب جدید درباره حاج قاسم سلیمانی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

انتشارات «مکتب حاج قاسم» با ٦ عنوان اثر جدید، در سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور خواهد داشت.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی بنیاد مکتب حاج قاسم، سی و پنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت‌ماه با حضور صد‌ها ناشر داخلی و خارجی به طور رسمی در محل مصلی تهران آغاز به کار خواهد کرد و انتشارات مکتب حاج قاسم نیز برای سومین سال پیاپی و با عرضه ده‌ها عنوان کتاب و همچنین معرفی شش عنوان اثر تازه منتشرشده، در نمایشگاه کتاب تهران حاضر خواهد شد.

کتاب «باران گرفته است» به قلم «احمد یوسف زاده» ازجمله عناوینی است که امسال برای اولین‌بار در نمایشگاه کتاب تهران تقدیم مخاطبان خواهد شد.

 نویسنده در این کتاب ۲۳۲ صفحه‌ای، با زبانی ساده و صمیمی، از زندگی و آداب و رسوم عشایر گشاده‌دستی می‌نویسد که زیر آسمان روستای «قنات ملک» کرمان و هم‌جواری زادگاه حاج قاسم سلیمانی زندگی می‌کنند و با روایات ناب و دست اول، خواننده را به روز‌های دوران کودکی تا نوجوانی و بالندگی حاج قاسم می‌برد.

«همراه ما بود» از دیگر آثار جدید نشر مکتب حاج قاسم در نمایشگاه سی و پنجم است، کتابی حاوی مجموعه سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های «سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله لبنان از بیست سال رفاقت و همرزمی با حاج قاسم سلیمانی است که بعد از شهادت ایشان ایراد و توسط «سید حسین مرکبی» گردآوری و ترجمه شده است.

عنوان دیگری که روی میز تازه‌های نشر مکتب حاج قاسم قرار گرفته، کتاب «بچه‌های حبیب» است. 

«نازنین قنبری» تلاش کرده در صفحات این کتاب مجموعه خاطرات رزمندگان گردان‌های اطلاعات عملیات و تخریب لشکر ۴۱ ثارالله از فرمانده شهید حاج قاسم سلیمانی را برای مخاطب روایت کند؛ خاطراتی که یکسوی آن جاذبه فرمانده است و قدرت میدان‌داری‌اش و سوی دیگر شرح روحیه شوخ‌طبع و مهربان و در عین حال سیره عابدانه حاج قاسم سلیمانی.

«این خانه فروشی نیست» نوشته «مهدیه داوودی» کتاب چاپ اولی نشر مکتب حاج قاسم که در نمایشگاه کتاب امسال است.

این کتاب با تصاویر مستند «سعید فرجی»، روایتی از ۸۴ روز مقاومت جانانه مردم شهر «آمرلی» عراق در برابر محاصره ۳۶۰ درجه داعش را به تصویر می‌کشد، مقاومتی که با حضور به موقع سردار سلیمانی و طراحی یک عملیات دقیق و هوشمندانه، به آزادسازی شهر و بیرون راندن اشغالگران داعش انجامید.

«طبقه‌بندی موضوعی سخنرانی‌های شهید سلیمانی» دیگر کتابی است که امسال برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب تهران عرضه خواهد شد. 

این کتاب دربرگیرنده مجموعه سخنرانی‌های شهید حاج قاسم سلیمانی است که طبقه‌بندی سخنرانی‌ها بر اساس موضوعات مهم و پرتکرار همچون شهادت و … و میسر نمودن امکان مطالعه برش‌های کوتاهی از یک یا چند سخنرانی درباره موضوعی واحد، این اثر را به یکی از بهترین و جامع‌ترین کتاب‌ها برای شناخت و پژوهش پیرامون شخصیت آن سردار والامقام تبدیل نموده است.

مجموعه دوجلدی «جهت» از دیگر آثاری است که در لیست تازه‌های نشر مکتب حاج قاسم قرار گرفته است.

جلد نخست کتاب به سخنرانی سردار سلیمانی در جمع فرماندهان سپاه؛ به همراه موخره‌ای بر این سخنرانی اختصاص دارد، که درست چندماه پیش از شهادت وی ایراد شده و برای نخستین بار در قالب این کتاب منتشر شده است.

سخنرانی حاج قاسم در جمع ائمه جماعت نیز موضوع جلد دوم کتاب است. 
این سخنرانی با موخره‌ای از «سبحان جدیدساز» تبیین شده است.

دیگر خبرها

  • تمسخر ملكه اليزابت و آداب سلطنتی توسط مگان مارکل
  • نگاهی به یک نمایشگاه هنری قرآنی/ مسؤولیتی که امید را زنده می‌کند
  • بانوی با فضیلت / بتول نوقانی، فعال انقلابی و مفسر قرآن و نهج البلاغه
  • عرضه ۶ عنوان کتاب جدید درباره حاج قاسم سلیمانی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
  • راکب موتورسیکلت در محور دهدشت-بهبهان در تصادف باکامیون جان باخت
  • مرگ موتورسوار در برخورد با کامیون در محور دهدشت-بهبهان
  • «هلال» و دنیایی که از خرده فرهنگ می‌سازد
  • ابطال مجوز فعالیت نانوایی های بی کیفیت
  • مجتهدی فلسفه غرب را در بستر تاریخ غربی و ایران آموزش می‌داد
  • مصحف شریف «قرآن مبارک» رونمایی می‌شود